Activiteiten

 

In de omgeving is er voor klein en groot genoeg te beleven. Hieronder tref je vast enige informatie over de mogelijkheden. Bij de "tourist info" in onder meer Hagfors, Ekshärad en Sunne kun je terecht voor specifieke vragen. In het huis is een map met diverse brochures en informatie aanwezig.

Activiteiten

Bever- en elandsafari
Door diverse organisaties worden bever- en elandsafaris georganiseerd.
www.lewa.nu

Bratfallet
Een van de grootste watervallen in de omgeving op circa 45 minuten rijden. Bij de waterval is een picknickplaats en vanaf de (parkeerplaats bij de) waterval zijn diverse gemarkeerde wandelroutes uitgezet.

Fietsen en railfietsen
In 2005 is een, voor Zweedse begrippen, bijzonder project afgerond: Klarälvsbanan. Dit is een autovrij fietspad met een totale lengte van 90 km. Daarnaast biedt het sverigeleden een uitgebreid netwerk van fietsroutes. Railfietsen, of ook wel lorrifietsen genoemd, is het fietsen op oude niet meer in gebruik zijnde spoorrails. Dit is erg populair in Zweden. Dit kan ondermeer in Hagfors (route van 14 km), in Lesjöfors (route van 150 km) en Årjäng (route van 52 km).
www.fietsrouteplanner.eu
www.sevenska-cykelsallskapet.se
www.klaralvenbanan.se
www.swedischcycling.org

Golfen
Er zijn diverse golfbanen in de omgeving, onder meer in Torsby, Sunne en Uddeholm.
www.vdgf.nu
www.uddeholmsgk.com

Koffie, ijs en kaas
Voor een lekker kopje koffie en ambachtelijk ijs kunt u terecht bij Lakene Ostgård op 5 minuten rijden van het huis. Op deze kaasboerderij kunt u ook op traditionele wijze gemaakte kaas kopen.
www.ostgard.se

Kanoën en kajakken
Op diverse plaatsen kunt je kano's en kajakken huren. Dit is vaak al mogelijk voor enkele uurtjes tot en met tochten van enkele dagen.
www.klaralvenkanot.com

Langlaufen
In en rondom de 'grotere' plaatsen en nabij de skigebieden zijn (soms zelfs verlichte) routes uitgezet. Langlaufski's met toebehoren kun je huren in Hovfjället, Branàs en Sunne (zie skiën).

Paard- en ponyrijden
Op verschillende plaatsen kan paard en/of pony worden gereden. LakeneGård ligt op circa 5 minuten rijden vanaf het huis (heeft een nieuwe eigenaar, mogelijkheden zijn ons niet bekend op dit moment). De Sundance Ranche ligt op circa een half uur rijden.
www.lakenegard.se
www.sundanceranche.nl

Profosdammen
Picknickplaats en speelplek in het bos aan een riviertje. De speelplek bestaat uit een aantal (touw)bruggen over het riviertje.

Skiën/sneeuwscooter
In de winter kun je in Hovfjället, Branàs en Sunne terecht voor het skiën, de verkoop en verhuur van wintersportartikelen of een tocht op een sneeuwscooter. Werelds grootste skitunnel, waar ook in de zomer kan worden geskied, bevindt zich in Torsby. Dichter in de buurt bevinden zich kleine skipistes (bijvoorbeeld in Hagfors en Ekshärad).
www.branas.se
www.fortumskitunneltorsby.se
www.hovfjallet.se
www.skisunne.se

Sledehondentochten
Door diverse organisaties worden sledehondentochten georganiseerd en aangeboden.
www.huskyfarm.com

Swedish rally
Het belangrijkste jaarlijkse evenement in Värmland vindt plaats in februari: de Swedish rally. Dit autosportevenement trekt ieder jaar duizenden bezoekers uit heel Scandinavië en ver daar buiten.
www.swerally.se

Vissen
Op het Lakenesjön kun je prima vissen op onder meer snoek, baars en forel. Dit gaat het beste vanaf een boot. Informatie over het huren van een boot kun je krijgen bij de beheerders van het huis. Je moet wel in het bezit zijn van een "Fiskekort". Deze is op verschillende plaatsen rond het meer en in Sörby te koop (let op de bordjes "Fiskekort" langs de weg).
Op circa 10 minuten rijden van het huis bevinden zich twee bosmeertjes waar je goed op regenboogforel kunt vissen. De forel wordt in deze meertjes uitgezet en de visstand wordt actief beheerd.

Vlotvaren
Eén van de populairste toeristische activiteiten in Värmland is het vlotvaren op de rivier de Klarälven. De Klarälven is de langste rivier van Zweden (460 km, waarvan circa 300 km in Zweden) en loopt van Noorwegen naar het Vänernmeer bij Karlstad. Op sommige plaatsen bouw je zelf eerst een vlot, op andere plaatsen kun je direct het water op.
www.sverigeflotten.com
www.vildmark.se

Winkelen
De grootste stad in Värmland is Karlstad. Het is tevens de belangrijkste winkelstad van de provincie. Je vindt hier vrijwel alle bekende Zweedse winkels vlakbij de mooie oevers van het Vänern. Malung staat bekend als leerstad. Je kunt hier goed jassen en mutsen van bond en leer kopen.

Zwemmen - waterparadijs
Uiteraard kun je heerlijk zwemmen in de vele meren. Strandjes en zwemplekken worden aangegeven met een het onderstaande verkeersbord (wordt ook vaak op autokaart aangegeven). In Torsby en Hagfors zijn overdekte zwembaden. In Sunne is het waterpretpark "Vattenland" met tien verschillende attracties en een groot kinderzwembad.
www.sunnevattenland.se


Musea en parken

Filipstad
In een rondom Filipstad zijn diverse musea en activiteiten die in het teken staan van mijnbouwactiviteiten.
www.Filipstadsbergslag.com

Hembygdsgård
Een hembygdsgård is een museum over het leven van vroeger. Je kunt er vaak heerlijk koffie en thee drinken met zelfgemaakte koffiewafels, taartjes en koekjes. Ook worden er vaak handwerk en folkloristische dingen verkocht. Er zijn maar liefst 1300 hembygdsgårds in zweden, die in veel gevallen door vrijwilligers worden onderhouden en draaiende gehouden. In de omgeving van het huis vind je bijvoorbeeld. Hembygdsgård Karnåsen (aan de weg van Lakene naar de weg "62", circa 10 minuten rijden vanaf het huis) en de Hembygdsgård in Hagfors, circa 20 minuten rijden vanaf het huis. De laatste is in tegenstelling tot veel andere het hele jaar open (alleen op werkdagen).

Landgoed Mårbacka
Selma Lagerlöf is bekend van de avonturen van Niels Holgersson en is de eerste vrouw die de Nobelprijs voor de literatuur ontving (in 1909). Het landgoed met de mooie tuin, huis en café zijn met of zonder gids te bezoeken.
www.marbacka.com

Mariebergsskogen
Mariebergsskogen is het stadspark in Karlstad gelegen aan het Vänern. In dit park bevindt zich het Värmlands Naturum, een origineel gebouw met een expositie welke spelenderwijs over de omgeving verteld. In het park zijn verschillende paden, historische gebouwen en een kinderboerderij met Zweedse boerderijdieren. Daarnaast bevindt zich in het park het Kristinehamns konstmuseum, een jong museum met moderne kunst.
www.mariebergsskogen.se

Nordmark gruvmuseum
Mijnmuseum in Nordmark.
www.nordmarksmuseum.com

Orsa Berenpark
Het Orsa Berenpark in Grönklitt is het grootste berenpark van Noord-Europa. Beren, wolven, lynxen, veelvraten (wargen), berguilen, rode vossen en bergvossen leven hier in hun natuurlijke omgeving naast elkaar in een gebied van 90.000 m2.
www.orsagronklitt.se

Roofdierencentrum The Big Four
The Big Four zijn de beer, de wolf, de veelvraat en de lynx. In dit kleinschalige roofdierencentrum in Råda vind je informatie over hoe en waar deze vier soorten roofdieren in Värmland leven. Het roofdierencentrum is circa 10 minuten rijden vanaf het huis.
www.rovdjurscentrum.se

Rottneros Park/Niels Holgerson
Mooi aangelegd park in Sunne met onder meer beelden en tuinen. Het park heeft een aantal leuke en creatieve speeltuinen voor kinderen.
www.rottnerospark.se

Spoorweg en Industriemuseum
Kleinschalig museum in Hagfors waarin diverse treinen (en daaraan gerelateerde voorwerpen) worden tentoongesteld.

Sprookjespark Tomteland
Een sprookjespark in Mora waar onder meer het huis van de kerstman staat, maar waar ook de boselfjes en trollen wonen. In de zomer is dit een museum in de winter is het een soort 'winter'efteling.
www.santaworld.se

Värmlands Museum
Dit museum in Karlstad heeft een aantal vaste tentoonstellingen; bijvoorbeeld die over de historie van Värmland van 10.000 jaar geleden tot nu. In de kunstafdeling is kunst vanaf 1600 tot heden te vinden. Jaarlijks zijn er een tiental tijdelijke exposities.
www.varmlandsmuseum.se