Klimaat

 

Dankzij de beschutte ligging aan de lijzijde van de Noorse bergen heeft een groot deel van Zweden waaronder Värmland een landklimaat.

Värmland kent temperaturen variärend van 35 graden in de zomer tot onder de -40 graden in de winter (beide extremen). De gemiddelde dagtemperatuur in de zomer ligt rond de 20 graden (in Nederland is de gemiddelde dagtemperatuur in de zomer 21 graden). In de winter zijn temperaturen 's nachts van 12 tot 15 graden onder nul heel gewoon. In tegenstelling tot wat veel mensen denken valt er in de zomer minder regen dan in Nederland en ligt het aantal zonuren in de zomer beduidend hoger dan in Nederland.

In de winter is het land voor een groot deel bedekt onder een sneeuwdek. De hoogteverschillen zorgen voor grote verschillen in de hoeveelheden sneeuw in de verschillende delen van Värmland. Rond het Vänern ligt er gemiddeld in drie maanden sneeuw, terwijl dit in het noorden twee keer zo lang is. In de zomer is het land sneeuwvrij.

Gemiddeld valt er zo'n 600 tot 700 millimeter regen per jaar. Het onweert in Värmland op zo'n 14 dagen per jaar.

Het aantal uren zonneschijn per jaar varieert van 1100 uur in de bergen langs de Noorse grens tot 1900 uur in de Botnische Golf.

Voor het actuele weer in Hagfors www.svt.se/väder
.