Praktische informatie

 

Boodschappen doen en winkelen

De dichtstbijzijnde supermarkt (en tankstation) bevindt zich in Råda, op circa 10 minuten rijden. Hier kun je de dagelijkse boodschappen doen. Voor een grotere supermarkt of meer winkels is de dichtstbijzijnde plaats Hagfors, op circa 25 minuten rijden. Hier zijn onder meer een apotheek, banketbakker (met lunchroom), slijterij, bank, postkantoor, snackbar, etc. Voor een groter winkelaanbod kun je terecht in het gezellige Sunne op circa 40 minuten rijden.

Winkels zijn in de regel iedere werkdag van 9-18 uur en op zaterdag van 9-13 uur geopend. De grotere supermarkten zijn vaak ook zaterdagmiddag en zondag open.

Om echt te winkelen moet je naar Karlstad op ruim een uur rijden.


Verkeer

De wegen zijn in het algemeen van goede kwaliteit en tolvrij. Regelmatig tref je onverharde wegen, maar deze zijn normaalgesproken goed begaanbaar. De maximum snelheid op snelwegen is 110 km/uur en op provinciale wegen 90 km/uur. Op wegen buiten de bebouwde kom bedraagt de maximum snelheid 70 km/uur en binnen de bebouwde kom 50 km/uur. Dit alles tenzij anders is aangegeven.

In Zweden is het verplicht om overdag dimlicht te voeren. Het dragen van veiligheidsriemen is zowel op de voor- als de achterbank verplicht.

Wees vooral tijdens zonsopgang en zonsondergang bedacht op wild op de weg.

De tankstations liggen vaak iets van de weg af, maar worden goed aangegeven. LPG tanken is niet overal mogelijk. Informatie over stations met LPG kun je vinden bij de ANWB. Je hebt een speciale gasnippel nodig.

De wegen worden bij sneeuw en gladheid goed onderhouden en zijn daardoor ook in de winter goed berijdbaar. Gestrooid wordt met kleine kiezelsteentjes en niet zoals in Nederland met zout, omdat het wild daar op afkomt. De Zweden zelf rijden tussen 1 december en 1 april verplicht op winterbanden. Winterbanden zijn niet verplicht voor toeristen, maar dit is wel sterk aan te raden (ook in Duitsland zijn winterbanden min of meer verplicht). Sneeuwkettingen mag je alleen gebruiken als het echt niet anders kan omdat het wegdek er stuk van gaat.


Bank- en geldzaken

Zweden kent geen Euro en je betaalt er nog met de Zweedse Kroon (SEK). Grofweg komt 1 euro overeen met 9 à 10 Zweedse kronen.

Biljetten en munten: Er zijn biljetten van 20, 50, 100, 200, 500 en 1.000 kronen. Er zijn munten van 1, 5 en 10 kronen. De Zweedse Kroon is onderverdeeld in 100 öre.

Cheques, creditcards en pinpassen: Geldautomaten ("Bankomat") waar je met een europas of giropas kunt pinnen zijn er voldoende. Vaak moet de bankpas voor onze begrippen ondersteboven in de automaat worden gestoken. De opnamelimiet bedraagt 1500 à 2000 SEK. Betalen in winkels kan meestal met een bank- of giropas (pinnen). Creditcards worden meestal geaccepteerd, vooral Visa en Eurocard/Mastercard. Soms wordt naar je legitimatiebewijs gevraagd.


Diversen

Een geldig reisdocument is verplicht.

Elektriciteit: 220 v (net als in Nederland). Stopcontacten zijn hetzelfde als in Nederland. Je hoeft geen aparte verloopstukken voor elektrische apparaten mee te nemen.

Er is geen tijdsverschil met Nederland.

Postkantoren zijn in de regel iedere werkdag van 9-18 uur en op zaterdag van 9-13 uur geopend. Meestal kun je postzegels/kaarten bij de supermarkt kopen en deze voor verzending in een brievenbus aan de buitengevel achterlaten.

Het bereik voor mobiele telefoons is redelijk goed, in de wat meer afgelegen gebieden is er niet altijd bereik (hangt onder meer af van de provider). Telefoonkaarten voor mobiele telefoons zijn te koop in kiosken, hotels en winkels/supermarkten.

Het telefoonnummer van de Nederlandse ambassade in Stockholm is tel.: +46 8 556 933 00/ fax: +46 8 556 933 11. De ambassade is gesloten in de weekenden en op Nederlandse en lokale feestdagen. Het alarmnummer voor politie, brandweer of ambulance is +46 112. Telefoonnummers opvragen binnen Zweden +46 118 118. Telefoonnummers buiten Zweden opvragen +46 079 77.